Vitabyvägen 25, 277 37 Kivik • (+46) 0414 -741 00 • [javascript protected email address]

Vår historia

Spritfabrik med över hundra år på nacken

Ravlunda Bränneri öppnades år 1907, det är nu en bra bit över hundra år sedan och ändå är fasaden densamma nu som då. Bränneriets tegelväggar bär på en lång historia och har bevittnat många skiftningar såväl inom bränneriets väggar, som utanför. När Ravlunda Bränneri öppnades hette det Spritfabrik och med stora bokstäver var detta enkla namn vackert målat på husfasaden. I spritfabriken förvandlade man potatis till råsprit genom klassiska brännprocesser och när spriten var ren och klar fraktade man den via järnvägen upp till Åhus.

Ravlunda Bränneri

Namnbyte

År 1934 bytte Spritfabriken namn till Ravlunda Bränneri och det nya namnet målades lika noggrant på fasaden som det föregående hade målats på knappt 30 år tidigare. Än idag står det Ravlunda Bränneri med stora bokstäver över huvudingången till det som nu är ett exklusivt mötescentrum med gemytlig, historisk karaktär.

Historiskt välbevarad byggnad

Man har bevarat mycket av det historiska i bränneriet, framför allt stilen. Visst har man moderniserat det mesta, men själva stilen är densamma. De charmiga, höga fönstren och de massiva bjälkarna är exempel på detta. Det är helt klart en viss känsla som råder i många äldre byggnader, en stabil och rogivande känsla. Här har människor med väldigt olika öden kommit och gått genom åren, och byggnaden har betytt olika saker för dem alla. Än idag står den kvar som ett vittnesbörd av svunna tider – och skriver fortfarande historia varje dag.

Hör av dig!


(Lämna tom)

© 2024 Konferensösterlen.com. Alla rättigheter förbehållna.